Invoice factoring maakt snelle betaling van facturen mogelijk

Met name voor kleinere organisaties kan invoice factoring de uitkomst bieden voor opdrachtgevers, die een lange tijd doen over het betalen van facturen. Nog steeds komt het regelmatig voor dat ondernemers een betalingstermijn van 14 dagen hanteren, die genegeerd wordt door grotere opdrachtgevers. Wettelijk mogen opdrachtgevers een betalingstermijn van 30 dagen aanhouden. Het opstellen van een aangetekende brief zal daardoor niet helpen bij het sneller betaald krijgen van facturen. Daarbij kan dit de band tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers verslechteren. Met invoice factoring krijgt u de openstaande facturen alsnog snel betaald.

Werking van invoice factoring voor ondernemers

Wanneer u als ondernemer voor invoice factoring kiest, kunt u openstaande facturen aan een factoringbedrijf verkopen. Het factoringbedrijf betaalt deze factuur doorgaans meteen, waardoor u de betaling binnen 24 uur op uw rekening bijgeschreven heeft. Dit is fijn, omdat u als ondernemer een beperkte cashflow zal hebben. De vergoeding die u voor het uitgevoerde werk krijgt, heeft u nodig om uw eigen vaste lasten en bijvoorbeeld personeel te kunnen betalen. Niet voor niets kiezen veel zzp’ers en freelancers voor een betalingstermijn van 14 dagen in plaats van 30 dagen.

Voor het inschakelen van een factoringbedrijf betaalt u een vergoeding per factuur. Het factoringbedrijf loopt immers het risico, dat de openstaande factuur niet door een opdrachtgever betaald wordt. In dat geval zal het factoringbedrijf alsnog een aangetekende brief moeten versturen of een incassoprocedure op moeten zetten. Er zijn in Nederland en België verschillende factoringbedrijven actief, die uw facturen snel kunnen betalen na het verkopen hiervan.