Wat is de periodieke btw-aangifte?

Bedrijven en ondernemingen krijgen in België te maken met de periodieke btw aangifte. Dit is een manier om aan de Federale Overheidsdienst Financiën door te geven wat het btw-bedrag is dat je nog verschuldigd bent en wat je nog moet aftrekken. Je doet dit of elke maand of elke drie maand, afhankelijk van je omzetbedrag. De FOD is vooral geïnteresseerd in het verschil tussen het verschuldigde geld en het aftrekbare geld.

Hoe vaak moet je dit indienen?

Je dient je periodieke btw-aangifte elke maand in als je onderneming meer dan 2.500.000 omzet draait. Zit je hier onder, dan kun je het elke drie maand indienen, mocht je dit willen.

Wanneer moet je dit indienen?

De periodieke btw-aftrek moet voor de 20e van de maand zijn voltooid. Je geeft dan de informatie door over de maand of het kwartaal dat daaraan voorafging. Ben je te laat, dan kun je een boete krijgen. Heb je per ongeluk een fout gemaakt, dan kun je deze op je volgende aangifte rectificeren.

Hoe moet je dit indienen?

Je kunt je aangifte gemakkelijk indienen via een elektronisch online systeem. Als je ervoor zorgt dat je alle actuele informatie bij de hand hebt zal dit niet meer dan 5 minuten hoeven duren. Het is ook mogelijk om dit op papier te doen, maar dan moet je daar wel een goede reden voor hebben.