Het perfecte versterkingsmateriaal: koolstof (carbon) multi axiaal weefsel

Multiaxiaal weefsel bestaat uit twee of meerdere lagen parallel georiënteerde koolstof garens of rovings. In elke lopen de vezels in een andere as richting, waardoor dit product ‘multi axiaal’ wordt genoemd. Deze weefsels zijn te onderscheiden in een unidirectionele, bi- axiale, tri- axiale of een quadri- axiale weefsel. Het verschil in deze vier weefsels is het aantal lagen dat het weefsel heeft.

Hoe werkt het
De lagen worden vast gestikt met een thermoplastisch garen, in de meeste gevallen polyester, waarmee golvingen en buigingen in de vezels worden voorkomen. Het is hierdoor mogelijk dat alle vezels volledig worden benut, en dus de sterkte en stijfheid van het afgewerkte laminaat optimaal zijn. Het hanteren van dit materiaal wordt op deze manier ook eenvoudiger gemaakt, omdat door deze manier van produceren het rafelen wordt tegengegaan. Je kan dus makkelijk in het weefsel knippen zonder dat je te maken krijgt met allemaal rafel randjes. De stiksels zorgen er ook voor dat de verspreiding van het hars verticaal door de lagen heen gaat. Multi axiaal weefsel wordt vooral gebruikt wanneer er een hoge sterkte, stijfheid en compressie- sterkte bij een minimale doordruk vereist is. Het is geschikt voor normale processen, hierbij valt te denken aan hand lay- up, RTM, pultrusie, infusie en vacuüm.

Toepassing
Dit product wordt toegepast in producten voor de lucht- en ruimtevaart, toepassingen voor militairen, constructies en medische doeleinden en daarnaast ook voor de scheepsbouw en sport materialen.